Thursday, November 30, 2006

tocht door amsterdam

Voor iedereen die een leuk tocht door amsterdam wil doen raad ik dit aan:

Route 1

Start: Societeit Pylades

Goedenavond Dames en Heren, vanavond ontdekken we een stuk van ons gelieve hoofdstad Amsterdam. Vanuit onze mooie societeit zullen wij ons richting de westelijke kant van het centrum begeven.

We beginnen op de leidsegracht. Aan het eind hiervan keert u links. We staan eerst even stil bij het verleden op nummer 380.

Tell de punten Aantal:__________

Loop door de straat die zijn naam ontleent aan de huidenhandel die in de zeventiende eeuw in deze buurt was geconcentreerd. Keer op de volgende gracht naar rechts, en zoek het gebouw van de Wilde Man. Hier verbleef rond 1716 Tzar Peter de Grote bij zijn vriend Christoffel Brants. Het verhaal wil dat de Tsaar dronken werdt en te laat kwam voor een ontvangst bij de burgemeester. Nasdarovnja.

Zet uw tocht voort, tegenover de gracht naar het Felix Meritus Huis en haal een programma boekje op voor de komende maand.

Ga naar de toren waar de kroon van Maximilliaan licht. Deze toren is, met zijn 85 meter, de hoogste van de stad. Hier zult u aantreffen een monument voor gelijkheid. Neem een foto op allebei de delen van dit monument om uw compassie voor de gelijke rechten voor homosexuelen te betonen.

Ga langs het Anne Frank Monument naar de voordeur van de kerk. De wester kerk heft het grootste schip van alle protestante kerken in Nederland. Hendrik de Keyzer, die de kerk ontwerp, stierf in 1621, een jaar na dat de bouw begonnen was. Rembreant licht hier welles waar begraven, maar zijn graf is nooit teruggevonden.

Maak de zin af: “O Mooie Wester toren…_____________________________________”

Zet uw tocht voort langs het Anne Frank Huis. Rechts af de Lelygracht op en terug naar de Keizersgracht. 1…2…3… en u bent er.

Volgens de lugubere legende staan de hoofden voor die van zes inbrekers, die door een dienstmeisje betrapt werden en later zijn onthoofd. Maar het zijn eigenlijk beelden van…___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Van de heren, gaan we naar de Prinsenstraat en daarna gaan we richting noorden. De Noorderkerk, gebouwd tussen 1620 en 1623. Het was de eerste in Amsterdam waarvan de plattegrond een grieks kruis vormde. Alles draait om de preekstoel, die voor alle beoekers goed zichtbaar is. Hendrik de Keyzer ontwierp de kerk maar stierf vroegteidig. Op 14 Februari 1941, om 6 uur ‘s avonds spraken leden van de toen verboden comministische partij van Nederland hier 250 medeburgers toe. Wat is hier verder gebeurt?_______________________________________________________________

Ga rechtdoor en keer rechts bij de Harlemmerstraat. Zoek het West-Indisch Huis. Dit gebouw heeft vele functies gehad en heeft dienst gedaan als vleeshal en als wachthuis voor soldaten. In 1623 werd het verhuurd aan de West-Indische Compagnie. In 1628 is hier door de Piet Heyn bemachtigde schat van de Zilvervloot opgeborgen. Nadat de WIC naar elders was verhuisd, verplachte de stad het gebouw in 1657 als nieuwezijds herenlogement.

Nu is de vraag, wat huist er momenteel in dit historische pand?___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

No comments: