Thursday, November 30, 2006

Almanac entry

Van alle commissies binnen SESAM is er waarschijnlijk niet één zo aktief als de Accie. De taak van deze commissie is voor elke donderdag een interessante avond voor te bereiden voor de leden en ik kan u vertellen hoe moeilijk dat werkelijk is. Sinds ik lid ben geworden in september 2004 ben ik 5 keer de accie in geweest, waaronder de zomercommissie (zomie). Elke keer is anders en elke keer is weer een nieuwe uitdaging. De grootste van deze uitdagingen is een middag of avond zien te vinden waar alle leden van de accie bij elkaar kunnen komen.
Daarna, moeten de ideeen gaan vloeien. Geen gemakkelijke taak. Kranten worden weer uit de kelder gehaald, meerdere websites worden bezocht, en een belrondje wordt gehouden. Gebeurt er wat in het Concertgebouw? Kan Amice Den Herder gratis kaartjes voor ons regelen? Is er een interessant toneelstuk ergens? Wanneer was de laatste keer dat we een spelletjesavond hadden? Wat gebeurt er in de komende tijd op Py?- Dit zijn allemaal vragen die telkens weer voorkomen.
En dan moeten we ook nog een locatie zien te vinden. Avonden zoals WOORD (‘Willekeurig Oratorisch Ongeoefend Ratatouille Dialoog’ een soort namaak van ‘De Lamas’ en ‘Whose Line Is It Anyway’, bedacht door Amica Konterman en mijzelf) kunnen in een kleinere ruimte worden gehouden, maar een bonte avond heeft dan weer meer ruimte nodig.
Als alles geregeld is, en de acciebrief getypt is, is er nog maar een ding over: de leden laten weten wat er in de komende tijd zal gebeuren, interesse opwekken.
De meest geslaagde avonden zijn die avonden, waarop meestal iedereen of bijna iedereen komt opdagen. Een voorbeeld hiervan was een bonte avond die ik een keer met Amice Van Wonderen en Amice Polder heb georganiseerd. Er werd piano en viool gespeeld, gezongen, Amice Den Herder droeg een gedicht voor over een tijger, en het toenmalige bestuur (Amica Coumou en Amice Ozdemir en Voges) hadden een semi-crossdress playback gedaan van Linda, Roos en Jessica, om slechts enkele optredens te noemen. In diezelfde accie hadden we ook een ‘Holistische Expressive Verbeeldingsavond’ in de vorm van een speurtocht met opdrachten en vier camera’s om de avond vast te leggen. De volgende accie waar ik in zat, had ook geslaagde avonden. Zo was er de grote wandeltocht door Amsterdam, waarbij we drie verschillende wandellingen hadden. Elk wandelling had een thema en vragen. Ik had nooit gedacht dat SESAM zo fanatiek zou zijn en uiteindelijk was het onmogelijk om een winnaar uit te kiezen.
Maar er zijn ook minder geslaagde ideeen. Soms verandert er wat. Het weer bijvoorbeeld. Dat is het meest onvoorspelbaar in Nederland. Een prachtige dag kan soms ineens omslaan, en een avondje in het Vondelpark is dan niet meer mogelijk, en een alternatief moet dan gezocht worden. Erg lastig op het laatste moment. Je zou dat eigenlijk niet denken in een stad zoals Amsterdam. Maar, met de dure Euro zijn activiteiten voor studenten wat beperkt, en soms is er gewoon niks interessants! Als het echt niet lukt, dan zijn er van die goude oudjes die gewoon weer gebruikt kunnen worden: spelletjesavond, gekke-dingen-eet avond, en als het echt moet een avond naar de film.
Een ding blijft zeker: aan het eind van de activiteit gaat de avond altijd verder met borrelen op Py. Waar, als een activiteit geslaagd is, er altijd uitgebreid over wordt gesproken. Een prachtig einde voor een uitbundige avond.

No comments: