Friday, August 19, 2005

Koken voor de nuldejaar's lust

Soepen

Groentensoep met pesto

Voor 4 personen

Ingrediënten:
2 Aardappels gesneden in blokjes 1l Vlees bouillon
100g Courgette 50g Rijst
1g Bloemkool 100g Witte bonen (blik)
100g Sperziebonen 50g Diepvriesdoperwten
1g Champignons 1 Teen knoflook
100g Ui 25g Pijnboompitjes
1 ml Olijfolie 100g Parmezaan kaas
50g Gesneden tomaten blokjes Basillicum

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui even aan. Bak de tomaatstukjes met vocht even mee. Voeg de bouillon, fijn gesneden aardappelen en groenten, rijst, witte bonen en doperwtjes toe. Kook de soep in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.

Stamp intussen in een vijzel de knoflook, pijnboompitten en bazillicum tot een gladde pasta of pureer deze ingredienten in de keukenmachiene. Roer 2 eetlepels parmezaanse kaas en de rest van de olie erdoor. Roer 1 of 2 eetlepels van deze pesto door de soep.

Tomatensoep

Voor 4 personen

Ingrediënten:
Grote pot appelmoes (Vleeswaren)
Pak tomatensap 2 eieren
150g Taugé T Bouillonpoeder
Kleine prei 2T Ketjap manis
1 ons Plak kipfillet zuikerklontjes

Doe de tomaten sap, bouillon poeder, ketjap, en suiker samen met appelmoes in een pan en bring dit aan de kook. Zet het gas lager en voeg taugé en de klein gesneden prei toe en laat dit even mee pruttelen. Bak van de eieren een omlet en snei dit in kleine stukjes en voeg dit samen met de kipfillet toe aan het geheel en lat dit nog even door pruttelen.


Salades


Griekse salade

Voor 2 personen

Ingrediënten:
Knapperige slabladeren 75g Feta
1 Vleestomaat in stukjes Zwarte olijven
Komkommer in stukjes 8 partjes citroen
Rauwe uiringen (een half uur geweekt in koud water) Sap van 2 citroenen
Vers gemalen peper

Schik de slabladeren op en schotel, prenkel er wat citroensap over en strooi een peebtje vers gemalen peper overheen. Garneren met de partjes citroen en serveren met een pitabroodje.


Gemengde Salade met geitenkaas

Voor 4 personen

Ingrediënten:
2T Olijfolie ½ komkommer
100g Ontbijtspek 150g geitenkaas
1Krop eikenbladsla 2T (appel- of wijn) azijn
1krop sla zout
100g veldsla Versgemalen peper
4 tomaten 4T Kant-en-klare croutons

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de plakjes spek op een patig vuur in circa 5 minuten knapperig bruin. Was intussen de kroppen sla en de veldsla. Sla de slabladeren goed droog en snijd ze in groeve repen. Verwijder de worteltjes van de veldsla. Snijd de tomaten en komkommer in stukjes. Snijd de geitenkaas in blokjes. Neem de plakjes spek uit de pan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Roer de azijn door het bakvet.Verdeel de slasoorten over vier diepe borden. Verdeel de blokjes tomaat. Komkommer en geitenkaas erover. Sprenkel het spekvet erover. Breek de spek in stukjes en strooi deze met de croutons over de salade.





Hoofdgerechten

Forel au bleu

Voor 4 personen

Ingrediënten:
4 Forellen Peterselie
200ml Wittewijnazijn Peper
50g Boter en wat gehakte Zout

Voor de court-bouillon:
1 Ui 1 kruidentuiltje (peterselie, tijnt, laurier)
1 Selderijstengel 2 eetlepels wittewijnazijn
2 Wortelen

Doe in een pan een liter water, de fijngesneden groenten, de kruiden, de azijn, peper en zout. Breng aan de kook en laat een kwartier doorzieden. Laat vervolgens afkoelien. Breng in een steelpannetje 20cl azijn aan de kook. Giet deze over de forrellen en laat afkoelen. Leg de afgekoelde forrellen in een braadpan en bring aan met de gezeefde courtboiullon. Breng langzaam aan de kook en laat zo’n 10 minuted doorzieden. Haal de forellen voorzichtig uit de pan en leg ze op een dienschotel of op borden. Schenk er wat gesmolten boter met peterselie over.


Indiase roerbakschotel met garnalen

Voor 4 personen

Ingrediënten:
300g Pandanrijst 400g Doperwten
1 Zakje patak’s tikka masala 125g Rose garnalen
80g keriepasta 346g mangochutney
8T Volle yoghurt 1 Zakje Thaise groentemix
2T Zonnenloemolie

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Kerriepasta mengen met 4 eetlepels yoghurt. In braadpan olie verhitten (Liefst zonnebloem) Groentemix ca 3 min roerbakken. Doperwten uitlekken. Keriiepasta bij groene voegen en ca. 1 min verwarmen. Al roerend 300 ml water toevoegen. Afgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten sudderen. Doperwten garnalen en rest van yoghurt toevoegen en nog 3 minuten verwarmen. Op smaak brengen met zout. Curry serveren met rijst en chutney.


Lasagne met drie groenten en kaas

Voor 4 personen

Ingrediënten:
3 uien 3T Aardappelmeel
300g worteltjes 300g geraspte oude Goudse Kaas
300g doperwten (diepvries) 1T Mostert
zout nootmuskaaat
¾l melk Lasagnavellen (voorgekookt)
2t kruidenbouillon poeder 3T paneermeel

Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de worteltjes in dunne plakjes. Kook de ui, wortels, en doperwten elk apart gaar. Laat de groente uitlekken. Breng melk met kruidenbouillon aan de kook. Los hat aardappelmeel op in wat koud water en schenk dit al roerende bij de kokendemelk. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken. Roer de kaas erdoor en voeg de mosterd, peper en nootmuskaat toe. Verdeel de saus in 3 porties en roer elk portie door de groente sort. Wortelsaus, lasagnevellen, uiensaus, lasagnevellen doperwtensaus, lasagnavellen. Nogmaals herhalen. Eindigen met saus. Strooi er de panneermeel over. Bak lasagne in midden van voorverwarmde oven. (200c) in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.


Pannenkoek met champignons

Voor 4 personen

Ingrediënten:
250g Biologische champignons 8 Pannenkoeken
1Ui 1 Pak tuinerwten-worteltjes
3T Olijfolie
1 Potje Roomkaas met knoflook

Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Olie in een pan verhitten en ui en champignons in 5 minuten bakken. Helft van vrijgekomen vocht afgieten roomkaas toevoegen en laten smelten. Pannenkoeken verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Tuinerwten-wortelmix verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Champignonssaus op smaak brengen met zout en peper. Saus op pannenkoeken scheppen en pannenkoekenscheppen en pannenkoek dubbelklappen.





Pizza Met Broccoli en brie

Voor 4 personen

Ingrdiënten:
2 pakken verse pizza (Marghrita) 1 Pakje roombrie 60 (200g)
2 zakken broccoliroosjes 75g Gezouten cashewnoten
olie (om in te vetten)

Oven voorverwarmen op 200g. 2 bakplaten invetten, pizza’s op bakplaatleggen. Broccoli eventueel in leinere roosjes verdelen en in ca. 3 minuten beetgaar koken. Intussen brie in blokjes snijden. Broccoli en noten mengen en over pizzas verdelen. Bestrooien met blokjes brie en pizza’s volgens gebruiksaanwijzing bakken.

Reebiefstukjes met mozzarella

Voor 4 personen

Ingrdiënten:
4 Reebiefstuken 2T Crème fraîche
25g Boter 1t Bouillon poeder
50g Mozzarella Peper
50ml Cognac Zout
100ml Wijn, rode 50ml Water
½ T Krwijzaad

Verhit de boter in een koekenpan en bak de reebiefstukjes op hoog vuur aan een kant in 2 minuten bruin. Snijd intussen mozzarella in mooie plakjes. Keer de biefstukjes en bestrooi ze met zout en peper. Leg op elk biefstukje een plakje mozzarella. Strooi het karwijzaad over de kaas. Bak de biefstukjes in nog circa 2 minuten bruin en van binnen rose en laat de kaas iets smelten. Zet er eventueel op het laatst even een deksel op. Leg de biefstukjes op warme borden en houd ze warm. Schenk congnac, wijn, water en de bouillonpoedeer bij het bakvet. Laat dit op hoog vuur inkoken tot een mooie jus ontstaat, roer de aanbaksels los. Roer de crème fraîche erbij. Schenk een beetje jus langs de biefstukjes en geef de rest er apart bij.








Dessert

Baklava

Voor 4 personen

Ingrediënten:
250g Ongezouten boter 1T Honing
5T olie 1T Citroensap
600g Diepvries bladerdeeg 1zakje Fijngehakte pistachenoten
375g fijngehakte walnoten
250g suiker

De ongezouten boter smelten en door de olie roeren, hiermee het bakblik bestrijken. De verschillende laagjes bladerdeeg te grootte van het bakblik. Uitrollen. Als je een wat kleine bakblik grbruikt, kun je het deeg dubbelslaan. Een leegje deeg op de bodem van het bakblik of bakvorm leggen en goed aandrukken, met het olie-boter-mengsel bestrijken (niet veel gebruken, dit ‘verpest’ de smaak van het gebak), dan tweede laagje bladerdeeg erop leggen. Deze opniew invetten (weer heel dun) en er dan ca. 3 eetlepels gehakte walnoten erover verdelen. De volgende tweelaagjes weer invetten en op iedere tweede laag walnoten leggen. Op die manier ga je door totdat ergeen deeg meer over is. De bovenste laag diogonaal met een scherp mes inkerven met een afstand tussen de lijnen van ca. 4 a 5 cm. In tegenovergestelde richting ook schuin inkerven, zodat er een wiebertjespatroon ontstaat. In het midden van de oven op 175 graden ongeveer 30 minuten bakken, daarna de oven op 175 graden ongeveer 30 minuten bakken, daarna de oven op 150 graden zetten en het gebak verder bakken totdat deze goedbruin is.

Voor de siroop: De suiker ongeveer 5 minuten met water koken, honing en citroensap erdoor roeren en vervolgens heet over het notenbak gieten. Het gebak met gehakte pistachenoten bestrooien.










Chocolade Mousse a la marita

Voor 4 personen

Ingrediënten:
6 eidooiers 200g puur chocolade
50g suiker 15g boter
400dl slagroom 5 blaadjes geletine
100g suiker 1 reep chocolade
6 eiwitten

6 eidooiers met 50g suiker schuimig kloppen. 400dl slagroom met 100gr suiker en 6 eiwitten stijfkloppen. 200gr puur chocolade met 15gr boter in een kom op een pan met heet water al roerende laten smelten. 5 blaadjes gelatine in ruim koud water circa 5 minuten weken, uitknijpen, op laag vuur voorzigtig oplossen en aan de warme chocolade toevoegen. Het dooiermengsel erdoor laten roeren. Laten afkoelen en het eiwitmengsel erdoor spatelen. 4 kleine vormpjes met het mengsel en circa 3 uur in de koelkast laten opstijven. Van een reep chocolade raspen voor de garnering.


Coupe Dame blanche

Voor 4 personen

Ingrediënten:
½ l roomijs 20g Boter
¼ l slagroom 4T Melk
100g Bittere chocolade 1T Pedersuiker

Breek de chocolade in stukjes en verwarm deze zachtjes in een kom op een pan met heet water. Snij de boter in stukjes en voeg deze toe. Toer de boter goed door de chocolade. Als het mengsel goed homogeen is mengen we de poedersuiker met de melk en voegen dit mengsel ook bij de chocolade. Klop de slagroom met wat suiker stijf. Door in een coupe een bal roomijs, spuit er met de spuitzak een toef slagroom op. Doe de chocoladesaus in een kannetje zodat eenieder ervan kan nemen zoveel men belieft.









Kwark met banana en noten

Voor 4 personen

Ingrediënten:
50g Pecannoten
3 rijpe bananen
1 beker biogarde kwark (naturel 500gr)
2T Vruchtenlimonade siroop

Pecannoten grof hakken. Bananen schillen. Twee bananen in plakjes snijden, de andere prakken. Bananen puree en bananenplakjes met vruchtensiroop door kwark scheppen. Kwark bestrooien met pecaannoten en direct serveren.


Tiramisu

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500g Mascapone cacoapoeder
4 eidooiers 2 borrelglaasjes Amaretto
2 eiwitten 2 borrelglaasjes Crème Mandorla
1t citroenrasp 2 kopjes sterke koffie
100g basterdsuiker snufje zout
1 pak lange vingers

Meng de koffie, de Amaretto en de Mandorla door elkaar. Doe de mascarpone, de suiker en de eierdooiers in een kom en klop dit los. Voeg nu de helft van het koffiemengsel toe en ook de citroenrasp.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel het vorzichtig door het mascaronemengsel. Dompel de lange vingers in de andere helft van het koffiemensel. Leg de langere vingers op de bodem van een schaal. Giet hier een deel van het Mascarponemengsel overheen. Dompel de rest van de lange vingers ook in een koffiemengsel. Leg de lange vingers op het mascarponemengsel. Giet hier de rest van het mascarponemensel overheen. Bestrooi het met cacao poeder en laat het geheel minstens vier uur in de koelkast.






Vanille-ijs (glace à la Vanille)

Voor 4 personen

Ingrediënten:
½ l melk 8 eidooiers
250g suiker 1 vanillestokje

Breng de melk met het vanillestokje aan de kook, laat 10 minuten trekken en neem het stokje er weer uit. Klop suiker en eidooiers in enn pan totdat het mengse; schuimig en heel licht van kleur wordt. Giet langzaam, onder kloppen, de melk bij dit mensel en warm het daarna voorzigtig op tot ongeveer 85ºc. Als het warmer wordt schiften de doooiers en is het mengsel reddeloos. Laat het onder veel roeren afkoelen. Vries het in de vriezer.

Godfried Bomans quote

Hebt u wel eens bedacht, dat de versiering van een kerstboom eigenlijk de zuiverste abstracte kunst is, die men zich denken kan?
Ja, daar helpt geen ontkennen aan: de modernste jongens zijn die naamloze glasblazers en fabrieksbaasjes geweest, die, lang voor de term in de kunstgeschiedenis bekend werd, hun poeierige arabesken al luchtig de wereld inbliezen. Hoeden af voor die vergeten avant-garde, op wie niemand acht sloeg en die een eeuw geleden al roekeloos marcheerde! Want zij hebben het stoute stuk volbracht defuturisten van het verleden te zijn.

Godfried Bomans.